Logo

Om Surdejsbrødet.

Nørregade 32, Odense
Billede af Rasmus Petersen

Ejer & bagermester

Det er en stor glæde at give andre en god oplevelse – og det er i bund og grund derfor jeg bager surdejsbrød.

Smiley Rapport

Surdej er slooooow food

Alt skal gå rasende stærkt i den verden, vi lever i. Surdejsbrødet bager brød, der kræver det helt modsatte, nemlig masser af tid…, og en god portion nørderi.

Surdej er den ældste hævemetode, vi kender, den er opfundet længe før, vi fik så travlt, som vi har i dag. Derfor er surdej absolut slow food – den skal have tid og opmærksomhed for at udvikle sig.

Der er aldrig en dag, der er ens, når du arbejder med surdej, og dét er netop derfor Rasmus Petersen i Surdejsbrødet elsker at bage med surdej. Hver ny dag, hver sin udfordring – dejen opfører sig forskelligt afhængigt af årstiden, svingende luftfugtighed, antallet af mælkesyrebakterier og vilde gærceller i skaldele fra kornet, i luften og på huden. Det er helt modsat gær, som virker hver gang, uanset om du har købt den i Rema, Netto eller Brugsen.

Corona gjorde mester

Rasmus Petersen er oprindeligt uddannet kok, det var under corona-nedlukningen, at han for alvor udviklede sine surdejs-skills og æltemuskler. Rasmus Petersen bagte to brød om dagen i to en halv måned. Kun tre brød, som Rasmus trak ud af ovnen i løbet af hele perioden, sad lige i skabet – ud af langt over hundrede brød. I dag sidder de lige i skabet (næsten) hver gang – og dem, der ikke gør, de bliver ikke solgt.

Hvis du spørger Rasmus, skal man være lidt af en detektiv for at bage med surdej, og man er først rigtig dygtig, når man kan finde sin fejl og justere dem til næste gang.

Hvis jeg sover i timen, så er der altså kontant afregning ved kasse ét dagen efter. Surdej levner ikke plads til fejl eller autopilot.- Rasmus Petersen

Økologisk mel giver det bedste produkt

Et virkeligt godt surdejsbrød kræver en surdej, der har fået optimale levebetingelser, og det kræver de bedste råvarer ifølge Surdejsbrødet. Økologisk mel indeholder masser af mikroorganismer, som får surdejen til at udvikle sig og det giver hamrende god smag. Kim og skaldele i de grove meltyper, tilfører smag, saft og kraft. Det har været Surdejsbrødets mål lige fra starten – at man skal kunne smage det gode mel, tiden og pasningen af surdejen i hver eneste bid.

Desto mere groft mel man kommer i brødet, desto bedre og mere kompleks smag, får det. Derfor smager et brød fra Surdejsbrødet simpelthen af mere, og det er tungere, sundere og mætter bedre end et brød på lyse meltyper.

Brødet hos mig indeholder altid fuldkornsmel, jeg kan ikke få mig selv til at undlade det, da brød ikke indeholder andet end mel, vand og salt. Groftmalet mel og surdej er i min optik den bedste opskrift på det bedste brød! Og det er min mission at indtage hele Fyn med økologisk velsmagende surdejsbrød. – Rasmus Petersen